Cum susţin românii vinul strămoşesc…

(Las deoparte orice discuţie despre sutele de reclame la bere, pornind de la cea care îndeamnă la consumul nedisimulat, în dauna acadelelor – de când se bea bere în pauza de masă ? – şi terminând cu aceea în care doi indivizi care-şi spun fotbalişti participă la campionatul mondial… din bar.)

Ipoteză de lucru: Pentru a umple pauza de 10-12 minute dintre reprize şi aşa sufocată de publicitate, televiziunea publică angajează un individ, poate nu cel mai carismatic cu putinţă, pentru a spune câteva poveşti despre vinul românesc şi despre cum putem să-l integrăm în peisajul nostru. Montajul lasă un pic de dorit, dar cine trecea pe lângă televizor şi nu era în drum spre budă / nu mergea să ia câinele să-l scoată afară / nu era mare amator de bere etc. putea să aibă câte ceva de ascultat. Contextul e destul de fericit, mai ales că şeful cramei care a produs vinul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud este un oenolog român.

Ce face românul: Oftează şi se dă de ceasul morţii. Că nenea ăla are barbă, ca vorbeşte poticnit, că vinul e o poşircă… Şi cum tot concetăţeanul e ironic, găseşte şi un comic să pună în practică parodia. Evident, aceasta prinde şi la cei ce vântură internetul, dar care habar n-au că a existat emisiunea cu pricina. Dar, deh… hai să mai râdem un pic de noi, că la capitolul înjurături şi urlete ne-am angajat preşedinte.

Dragii mei,  TVR este o televiziune naţională, care trebuie să promoveze valorile noastre, nu să angajeze fete goale pentru balelele neconsumate ale suporterilor… (Nu că n-ar face şi asta !)

(Nu, nu sunt un băutor aprig de vin. Cred că n-am consumat niciodată mai mult de 5 litri pe an.)

5 thoughts on “Cum susţin românii vinul strămoşesc…

 1. de fapt, care e problema? ca lumea radea de paputoiul ala sau ca lumea nu are cultul vinului?

  Daca e a doua parte: da. este o problema.
  daca este prima, nu e chiar o problema. Omul e cel putin “lipsit de carisma”. Eu am alte epitete pentru el care duc inspre snob si alte cuvinte mai putin elegante, cu privire la el si la calitatile lui de degustator.

  in fond, a reusit ca in timpul pe care l-a avut la dispozitie, sa nu spuna mai nimic relevant, decat ca vinul se bea, nu inainte de a baga nasul in pahar

  • Eu nu m-am referit neapărat la el. Am şi menţionat că nu era tocmai potrivit pentru asta. Dar mă enervează că nimeni n-a pus nici măcar în discuţie dacă a spus ceva sau nu relevant, ci s-a grăbit să ironizeze gestul. Poate că ar fi fost un punct de plecare pentru o posibilă discuţie despre cultura vinului la români. Şi nu înţeleg cum toţi s-au simţit deranjaţi de “papiţoi”, dar nu-i deranjează ce face guvernul, ce subiecte găsesc celelalte televiziuni şi aşa mai departe…

 2. vezi ca compari mere cu alune de pamant. Ce face guvernul are legatura cu ce face guvernul.

  cei de la asociatia cu vinul, ca ei l-au angajat, au luat primul paputoi. Care paputoi este un snob idiot care intamplator are o legatura cu vinul. Si pentru asta se crede superior.
  Intradevar, vinul romanesc este un vin decent, dar nepromovat. pentru asta puteau gasi un moment mult mai prielnic si un om mult mai interesant. Uite, cei de la beri au reusit. pentru ca aia au cap (vezi majoritatea reclamelor la bere din Ro. care au clar publicul tinta si modul de promovare). Astia cu vinul…mai au de munca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.