Când nu mai suntem copii, am murit…

Şi probabil că am făcut-o, de vreme ce am ajuns să facem campanii de promovare a bucuriei de a ne afla în preajma copiilor noştri. Pretindem că muncim toată ziua pentru ei, dar ni se pare mai simplu să-i plantăm în faţa televizorului sau a computerului. Asta dacă nu-i ignorăm complet şi-i lăsăm pradă pericolelor de tot felul, fel principal la ştirile de senzaţie.

Potrivit unui studiu realizat de Gallup, copiii nu prea găsesc în părinţi un partener de comunicare pentru problemele lor. Au ajuns să vorbească cu operatori Romtelecom despre şcoală şi prieteni. Pentru că, nu-i aşa, noi i-am făcut ca să avem cu ce ne mândri la cunoştinţe şi rude, nu pentru a da societăţii viitoare ce-i mai bun din noi. Chiar şi în domeniul sentimentelor, românii nu ştiu să-şi facă planuri pe termen lung.

Chiar dacă sunt tatăl vitreg al fiicei mele, mi-ar plăcea să cred că-i sunt mai mult decât tată. Că am putut de cele mai multe ori să-i fiu alături şi să nu-i scot ochii că muncesc pentru ca ea să aibă de toate. Că i-am vorbit despre viitor, zugrăvindu-i atât lucrurile frumoase, cât şi cele urâte ale acestuia. Că nu m-am enervat de câte ori pronunţa greşit, în mod premeditat, cuvintele de la franceză. Aş vrea să-mi amintesc cândva că am adormit în timp ce învăţam împreună la istorie, că am luat cartea de muzică şi am lălăit tot ce-am găsit pe acolo, că am aşteptat-o ore întregi să termine un desen, pentru a-i putea spune noapte bună.

3 thoughts on “Când nu mai suntem copii, am murit…

  1. Cel mai important, ca parinte, este sa inveti sa comunici cu copilul tau. Si chiar ca esti pus la test daca esti parinte de adolescent. Trebuie sa te obisnuiesti cu raspunsuri monosilabice, sa faci compromisuri, sa-ti cunosti copilul foarte bine, sa stii cand sa lasi de la tine, dar si cand sa ai asteptari inalte. Timpul petrecut cu ei este cel mai de pret dar si nu poate fi inlocuit cu nimic. Acest timp nu se mai intoarce si fara sa ne dam seama, incet, incet, copiii nostri cresc si nu mai au nevoie de noi. Sfatul meu: investiti timp in copiii dv., fiti deschisi, comunicati cu ei si veti fi rasplatiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.