Kurt Vonnegut – Cutremur de timp

kurt-vonnegut-cutremur-de-timpPremisa “cutremurului de timp” a fost ideea că un cutremur de timp, o disfuncţie în continuitatea spaţio-temporală, ar face ca toată lumea să treacă încă o dată, prin exact ceea ce a trecut în deceniul anterior. Doar reîntorşi la data când s-a produs cutremurul de timp ar înceta oamenii să mai fie roboţii propriului lor trecut. Doar atunci când o să acţioneze din nou liberul arbitru vor înceta ei să-şi urmeze traseul anevoios datorat propriilor lor decizii.

E o carte scrisă pentru fanii scriitorului, pentru că numai ei ar putea să aprecieze o asemenea tocăniţă de SF cu pasaje critice la adresa ultimului secol din istoria umanităţii.

Din ea, aflăm despre existenţa buubuulingilor, extratereştri dotaţi cu o inteligenţă strălucită, care, odată cu apariţia televiziunii, refuză să-şi mai folosească imaginaţia şi devin nişte făpturi răutăcioase şi insensibile. Sau despre cele trei surori “B-36”, numite astfel după un bombardier de pe planeta Pământ, dintre care cea mai rea e om de ştiinţă. Nu mai puţin amintit este doctorul Schadenfreude, psihiatrul care le interzice pacienţilor să mai rostească pronumele “eu”, intenţionând ca prin această inedită terapie să-i elibereze de propriul sine.

De fapt, toată înlănţuirea tragi-comică şi aparent, fără sens, a povestirilor e un prilej pentru autor de a-şi rememora viaţa, cu mult umor şi autoironie. Şi de a pleda din nou cauza umanismului, în contrast cu bolile organizării sociale – politică, religie, bani.

P.S. Bineînţeles că Vonnegut a murit la un deceniu după apariţia acestei cărţi.

Am senzaţia că fiinţele cele mai evoluate de pe Pământ consideră jenant, dacă nu mai rău, faptul că sunt în viaţă. Nu încape nici un dram de mister în faptul că otrăvim apa, aerul şi solul, şi construim mecanisme industriale şi militare din ce în ce mai parşive şi funeste. (Kurt Vonnegut, 1922-2007)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.