O lecţie de muzică şi eleganţă… Sting

stingSă poţi altoi pe coardele-ţi vocale extraordinare muzica de secol 16, să ţii în frâu tentaţia plictisirii publicului şi să cânţi rock şi blues la lăută, la adăpostul vârstei de 57 de ani. Iată definiţia unei extravaganţe a talentului.

Concertul de 90 de minute al lui Sting şi Edin Karamazov (care, pur şi simplu, “a făcut dragoste” cu lăutele sale) a fost o întoarcere în timp, într-un trecut nefamiliar şi într-un prezent pe care nu-l anticipasem.

edinPovestea compozitorului englez catolic John Dowland, plecat din ţară deoarece nu obţinuse postul de cântăreţ la curtea regală şi pribegiile sale prin Europa a fost transpusă pe coarde de cei doi, la lăute realizate de un român stabilit la New Jersey. Apoi, Sting a trecut la alţi compozitori, mai apropiaţi de timpurile noastre, la hiturile sale. A cântat şi Beatles şi blues la lăută şi chitară. Fără prize, sintetizatoare şi efecte speciale. Urmăriţi o înregistrare live, din sală… aşa ca să vă daţi seama de atmosferă.

Sting e un om cu o privire caldă, o voce impunătoare şi o atitudine care impune respect. M-am simţit ca la o întâlnire cu un prieten drag de demult.

Iată şi câteva momente savuroase:

– “Cel de sub barbă e Sting”, a spus fostul solist al formaţiei Police. “Mi-am pierdut aparatul de ras.”

– Un operator a filmat o hârtie pe care scria “Bucharest”. Comandorul britanic (ăsta e titlul lui Sting, via regina Marii Britanii) şi-a luat toate măsurile să n-o dea în bară.

– “M-am entuziasmat şi am inversat ordinea cântecelor”, a mărturisit la un moment dat Sting. Atunci ne-am dat seama de ce coriştii din spate se întorseseră cam nedumeriţi pe scenă.

– La ultima melodie, Sting a rămas în urmă şi s-a întors pe scenă, făcându-ne semn să nu le spunem celorlalţi artişti.

P.S. Sigur că la concert au fost şi mulţi aberanţi, majoritatea în jurul nostru, pentru că ne-am permis bilete mai scumpe. Au făcut fotografii cu bliţ, deşi li s-a cerut în mod expres să n-o facă, s-au jucat cu telefoanele şi au căscat de plictiseală. E un preţ mic de plătit pentru o seară superbă.

pozele le-am luat de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.