Didier van Cauwelaert – Evanghelia după Jimmy

evanghelia_dupa_jimmySuntem în anul 2026, iar Jimmy Wood, un simplu îngrijitor de piscine din Connecticut, ar putea fi “fiul” lui Iisus, ca rezultat al unui experiment genetic comandat de preşedintele Americii. Aceasta e premisa de la care pleacă una dintre cele mai acide satire la adresa religiilor şi bisericii.

Cât timp a fost expus “cuvântului Domnului”, Jimmy şi-a pus întrebări existenţiale, inspirate de persoana lui Iisus, aşa cum e ea descrisă în evanghelii şi n-a renunţat la îndoieli. Dar când i s-au înscenat câteva “minuni”, a cedat ispitei de a se crede divin, declanşând mecanismul acela care ne face să imaginăm zei după chipul şi înfăţişarea noastră.

Energia, puterea gândului – acesta e cel mai important lucru pentru mine, dincolo de credinţa religioasă. Poţi ridica munţii atunci când crezi măcar puţin. Când cineva are nevoie de ajutor, nu poţi să nu încerci să crezi că-l poţi salva. Această energie pe care o degajăm, impunându-ne imposibilul, o putem obţine.

Didier van Cauwelaert

Credinţa şi religia sunt lucruri prea importante pentru a le lăsa pe mâna celor religioşi. Omul laic trebuie să-şi pună toate problemele legate de credinţă, nu pentru a ajunge să creadă bazându-se pe datele ştiinţei, ci pentru a reflecta.

Georges Clemenceau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.