Kurt Vonnegut – Pianul mecanic

Este o poveste mesianica, croita pe un scenariu comun in science-fiction: lupta din viitor contra masinilor. E spusa de un Kurt Vonnegut tanar si impulsiv in scris, care numeste mai mult decat sugereaza. Din fericire pentru satisfactia cititorului, este doar o lupta de fatada, o “caricatura”, purtata prin simboluri. Dorinta de a evada din lumea “inteligentilor” pentru a ciocni un pahar cu “prostimea” nu este cea mai fericita intr-o lume in care masinile decid cate frigidere trebuie sa se produca si ce trebuie sa se scrie in carti, in care totul e ieftin si standardizat.

Regulile lumii inginerilor si managerilor par adesea decupate din manualele de comunicare si marketing ale inceputului de secol XXI. Iar “Fortele de Reconstructie si Reparatie” (“Emanatii si Epave”) sunt descrierea perfecta a clasei de jos, care si-a atins, in acest caz, idealul: are totul, mai putin posibilitatea de a evolua ca rebuturi.

In ciuda caricaturii, sfarsitul este minunat. Eroul nu devine Mesia, ci se elibereaza pe sine insusi, crezand in puterea exemplului. Nu reuseste insa sa-si depaseasca acea conditie de “american”, pentru care simbolul libertatii e mai presus decat insasi libertatea. Desigur, “desteptii” castiga lupta. Si ne reamintesc ca creem masini doar pentru a ne alina disonantele cognitive si a ne trada conditia de imperfectiune.

(P.S. Cam slabuta corectura Humanitas, de data asta.)

One thought on “Kurt Vonnegut – Pianul mecanic

 1. E minunat ca acum se gasesc si la noi astfel de carti…in tinereturile mele alergam dupa astfel de autori prin Bibliotecile Americana+Franceza…e drept ca pe atunci mai toata lumea citea…
  Cat despre Vonegut…era un fel de ˝deschizator˝ de noi cai si stiluri literare…deci si ˝de comunicare˝,care stia ˝sa faca˝
  tot felul de ˝ironii˝ si ˝satire˝.
  Acum ,la batranete,si el saracul a ajuns ceva ce a urat si atacat mereu…˝un guru˝.
  Ironia sortii!..Casandra ironiei!
  PS- sa punem cartea asta ca bibliografie la Manualul de Comunicare..!?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.