Scafandrul si fluturele

the_diving_bell_and_the_butterfly_poster-4642-42658.jpg“Corpul meu e prizonier într-un fel de clopot de scafandru. Acum compun note dintr-o călătorie pe care o fac ţintuit în pat, naufragiat pe malurile solitudinii.”

“Astăzi, am impresia că viaţa mea n-a fost decât un şir de mici nereuşite. Femeile pe care n-am fost capabil să le iubesc, şansele de care n-am profitat, momentele de satisfacţie de care n-am ştiut să mă bucur. Ştiam rezultatul cursei, dar n-am pariat pe învingător. Am fost orb şi surd sau era nevoie de un dezastru ca să înţeleg asta ?”

“Imaginaţia şi memoria sunt singurele mele mijloace de a scăpa din clopotul meu de scafandru. Pot să-mi imaginez orice, în orice loc şi alături de oricine. Pot să trăiesc fanteziile din copilărie şi să-mi împlinesc ambiţiile de adult.”

“Ca un marinar care priveşte cum se îndepărtează ţărmul, privesc şi eu cum se rup legăturile mele de trecut. Acesta se reduce tot mai mult la cenuşa memoriei.”

“Le scaphandre et le papillon” descrie povestea unui editor de la Elle France, Jean-Dominique Bauby, care in 1995, la varsta de 43 de ani, sufera un atac cerebral si ramane complet paralizat, cu exceptia ochiului drept. Folosindu-se de acest ochi pentru a putea sa priveasca si sa comunice cu ceilalti, Bauby ajunge sa scrie o carte in care isi descrie experienta de viata privita din aceasta perspectiva, de prizonier al trupului sau. Moare pe 9 martie 1997, la zece zile după publicarea cărţii sale.

Filmul beneficiaza si de o coloana sonora superba. Iata trei mostre:

Charles Trenet – La Mer
The Dirtbombs – Chains of Love
Tom Waits – All the World Is Green

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.